Hatırladığınız müthiş ikililer kimler diye sorsam? Benim
verecek cevaplarım şunlar olurdu..Kuru fasulye pilav, patates köfte, kıymalı
makarna, sucuklu yumurta, tereyağ bal, tahin pekmez…
Bu ikililer çocukluğumuzun vazgeçilmezleri, annelerimizin en lezzetli yemekleri, sofralara şenlik havası getiren, kimsenin hayır demediği ikililerdi..
Bu ikililer çocukluğumuzun vazgeçilmezleri, annelerimizin en lezzetli yemekleri, sofralara şenlik havası getiren, kimsenin hayır demediği ikililerdi..
Ya şimdi…en son ne zaman gördünüz bu ikililer sofralarınızda
desem..Geçen hafta, geçen yıl.. Hatırlayamadınız değil mi?
Çünkü artık müthiş ikililerin devri bitti..
Sağlıklı beslenme çılgınlığı, türlü türlü diyetler yemek
kültürümüzdeki müthiş ikilileri yok etti.. Yok karbonhidratla proteini ayırmak
lazım, yok nişastalı ürünleri mutfağınızdan çıkartın, kırmızı et mi aman sakın
derken bir gün dönüp baktık ki o eski lezzetleri özler olmuşuz..
Pirinç pilavı sofralarımızdan kalkalı çok oldu.. Pek
kıymetli kuru fasulye artık zeytinyağlı, az salçalı, etsiz öyle tek başına
kalakaldı. Halbuki şöyle bir tabak pirinç pilavının üzerinde salına salına
duran kuru fasulyeye kim hayır diyebilirdi ki.
Ya yılların klasiği, bütün çocuk partilerinin vazgeçilmezi
patates köfte ikilisine ne dersiniz? Bu ikili de tarihe karışmak üzere..Köfte
artık yağsız kıymadan ve ızgarada pişiriliyor, yanında arzu ederseniz mevsim
sebzeleri eşlik edebilir. Ama patates kızartmasıyla köfte asla bir araya
gelemez.
Kıymalı makarna koca tencerelerde pişer, başka hiçbir yemek
olmasa bile tabak tabak yenilirdi. Makarna, hala yemek yapan pek çok kişinin
kurtarıcısı. Hem lezzetli, hem pişirmesi kolay..Önerilen hali şöyle, kepekli makarna suyu çekene
kadar haşlanıyor, üstüne az yağlı, sebzeli soslar ekleniyor. Kıyma ile
makarnanın arası bozulalı epey oldu, illa kıymalı isterim diyorsanız soya kıyması ne
güne duruyor…
Sucuk, kırmızı et olduğu için zaten sınıfta
kaldı, en fazla ramazanda iftariyelik olark görebilirsiniz. Sucuk yumurta ikilisi reklamlarda
berabermiş gibi görünse de, kanmayın sakın..Yumurta tavaları bodruma kaldırılalı
çok oldu. Yumurtanın durumu hala şaibeli.. bir iyi oluyor ..bir kötü..Onu da
illa yemek istiyorsanız; haşlayın, bölün ikiye..
Yağ bal atasözlerimizde, deyimlerimizde kaldı artık..
Tereyağı katı yağlar grubundan olduğundan hayatta mutfaklara giremez. Bal
kendini aklıyor, sağlıklı olduğu tescilli; tabi onun da doğalını bulmak lazım.
Her türlü otoriteden mutfağa girme hakkı onaylı zeytinyağına sözümüz yok. Ama
ekmeğe zeytinyağı sürüp üzerine bal sürünce olmuyor. Ben denedim, kötü bir
ikililer..
Pekmez doğal şeker, onun da keçiboynuzunu hekimlerinize
danışarak tüketebiliyorsunuz. Ama sanmayın ki tahin pekmez onaylanan bir ikili.
Onlar eskisi gibi birbirleriyle sarmaş dolaş karışıp, müthiş bir lezzet
oluşturamıyorlar. Yasak..Tahin susam, yağ..Canınız çok pekmez istedi, napalım
tahin olmasa da olur diyorsanız. Tamam öyle olsun ama sanmayın ki ekmeğinizi
bandıra bandıra yiyebileceksiniz, en fazla bir kaşığa izin var.. o da bitki
çayınızı tatlandırmak için..
AYŞEMCİM MUHTEŞEM OLMUŞ BLOGUN YAZILARINA VE MİNİK CADININ FOTOĞRAFIN BAYILDIM TAKİPTEYİM BU ARADA DİYETTEYİM BU YAZIYI PROTESTO EDİYORUMMMMMMMMMM TAHİN PEKMEZ İSTİYOMMMMMMMMMMMMMMMMM
YanıtlaSil