Ben kim miyim?

Bu bloğun sahibesi Nisan'ı, Elisa'yı, güneşli günleri, yemek masasi sohbetlerini, baharatçı kokularını, gökkuşağını, peynirin her çeşidini, damla sakızlı Türk kahvesini, psikolojiyi, taze ekmeğin ucundan koparmayı, semt pazarlarında gezmeyi, hayal kurmayı, dost sohbetlerini, radyo dinlemeyi, morali bozuk olanların neşelerini yerine getirmeyi, hayattan, sevgiden, olumludan, insan davranışından konuşmayı, anlatmayı ve öğrenmeyi seviyor!
Anne, eş, psikolog, çalışan, arkadaş, koç vs. vs..

13 Kasım 2011 Pazar

Müthiş ikililerin hazin sonu..


Hatırladığınız müthiş ikililer kimler diye sorsam? Benim verecek cevaplarım şunlar olurdu..Kuru fasulye pilav, patates köfte, kıymalı makarna, sucuklu yumurta, tereyağ bal, tahin pekmez…

Bu ikililer çocukluğumuzun vazgeçilmezleri, annelerimizin en lezzetli yemekleri, sofralara şenlik havası getiren, kimsenin hayır demediği ikililerdi..
Ya şimdi…en son ne zaman gördünüz bu ikililer sofralarınızda desem..Geçen hafta, geçen yıl.. Hatırlayamadınız değil mi?
Çünkü artık müthiş ikililerin devri bitti..
Sağlıklı beslenme çılgınlığı, türlü türlü diyetler yemek kültürümüzdeki müthiş ikilileri yok etti.. Yok karbonhidratla proteini ayırmak lazım, yok nişastalı ürünleri mutfağınızdan çıkartın, kırmızı et mi aman sakın derken bir gün dönüp baktık ki o eski lezzetleri özler olmuşuz..
Pirinç pilavı sofralarımızdan kalkalı çok oldu.. Pek kıymetli kuru fasulye artık zeytinyağlı, az salçalı, etsiz öyle tek başına kalakaldı. Halbuki şöyle bir tabak pirinç pilavının üzerinde salına salına duran kuru fasulyeye kim hayır diyebilirdi ki.
Ya yılların klasiği, bütün çocuk partilerinin vazgeçilmezi patates köfte ikilisine ne dersiniz? Bu ikili de tarihe karışmak üzere..Köfte artık yağsız kıymadan ve ızgarada pişiriliyor, yanında arzu ederseniz mevsim sebzeleri eşlik edebilir. Ama patates kızartmasıyla köfte asla bir araya gelemez.
Kıymalı makarna koca tencerelerde pişer, başka hiçbir yemek olmasa bile tabak tabak yenilirdi. Makarna, hala yemek yapan pek çok kişinin kurtarıcısı. Hem lezzetli, hem pişirmesi kolay..Önerilen hali şöyle, kepekli makarna suyu çekene kadar haşlanıyor, üstüne az yağlı, sebzeli soslar ekleniyor. Kıyma ile makarnanın arası bozulalı epey oldu, illa kıymalı isterim diyorsanız soya kıyması ne güne duruyor…
Sucuk, kırmızı et olduğu için zaten sınıfta kaldı, en fazla ramazanda iftariyelik olark görebilirsiniz. Sucuk yumurta ikilisi reklamlarda berabermiş gibi görünse de, kanmayın sakın..Yumurta tavaları bodruma kaldırılalı çok oldu. Yumurtanın durumu hala şaibeli.. bir iyi oluyor ..bir kötü..Onu da illa yemek istiyorsanız; haşlayın, bölün ikiye..
Yağ bal atasözlerimizde, deyimlerimizde kaldı artık.. Tereyağı katı yağlar grubundan olduğundan hayatta mutfaklara giremez. Bal kendini aklıyor, sağlıklı olduğu tescilli; tabi onun da doğalını bulmak lazım. Her türlü otoriteden mutfağa girme hakkı onaylı zeytinyağına sözümüz yok. Ama ekmeğe zeytinyağı sürüp üzerine bal sürünce olmuyor. Ben denedim, kötü bir ikililer..
Pekmez doğal şeker, onun da keçiboynuzunu hekimlerinize danışarak tüketebiliyorsunuz. Ama sanmayın ki tahin pekmez onaylanan bir ikili. Onlar eskisi gibi birbirleriyle sarmaş dolaş karışıp, müthiş bir lezzet oluşturamıyorlar. Yasak..Tahin susam, yağ..Canınız çok pekmez istedi, napalım tahin olmasa da olur diyorsanız. Tamam öyle olsun ama sanmayın ki ekmeğinizi bandıra bandıra yiyebileceksiniz, en fazla bir kaşığa izin var.. o da bitki çayınızı tatlandırmak için..

1 yorum:

  1. AYŞEMCİM MUHTEŞEM OLMUŞ BLOGUN YAZILARINA VE MİNİK CADININ FOTOĞRAFIN BAYILDIM TAKİPTEYİM BU ARADA DİYETTEYİM BU YAZIYI PROTESTO EDİYORUMMMMMMMMMM TAHİN PEKMEZ İSTİYOMMMMMMMMMMMMMMMMM

    YanıtlaSil