Ben kim miyim?

Bu bloğun sahibesi Nisan'ı, Elisa'yı, güneşli günleri, yemek masasi sohbetlerini, baharatçı kokularını, gökkuşağını, peynirin her çeşidini, damla sakızlı Türk kahvesini, psikolojiyi, taze ekmeğin ucundan koparmayı, semt pazarlarında gezmeyi, hayal kurmayı, dost sohbetlerini, radyo dinlemeyi, morali bozuk olanların neşelerini yerine getirmeyi, hayattan, sevgiden, olumludan, insan davranışından konuşmayı, anlatmayı ve öğrenmeyi seviyor!
Anne, eş, psikolog, çalışan, arkadaş, koç vs. vs..

10 Ocak 2012 Salı

Nefes nefese kalmak..


2012 yılını kendi adıma nefes senesi ilan ediyorum.. ve daha rahat, daha farkında nefesler almayı diliyorum. 

Gün içinde kendimi nefesimi tutmuşken yakalıyorum bazen, çoğu zaman da nefes nefese.. 

Doğru dürüst hiç hareket etmezken, masanın başından ayrılmazken nasıl oluyor da bu kadar nefes nefese kalıyorum.
Oysa insan nefes aldığını fark edince yaşadığını da fark ediyor. Anı fark ediyor. Unutmamak lazım hiç, derinden ve sağlıklı nefes alabilmeyi. 

Biz unutsak da vücudumuz nefes almaya devam ediyor belki ama yine de hatırlamak lazım..
Derin derin, farkında olarak içimize çektiğimiz her nefes ile vücudumuz canlanıyor, zihnimiz tazeleniyor, kendimizi daha iyi hissetmeye başlıyoruz. Derin düşünce için de rahat ve derin nefesler gerekiyor. Bu nedenle yeni yıl benim için nefes yılı olacak. 
Transformal nefes eğitimi de almak istiyorum bir ara. Doğru düzgün nefes alarak pek çok hastalıktan, yorgunluktan kurtulabiliyor insan. 
Nefesimi tuttuğumu fark ettiğimde kızıyorum kendime, nefes almaktan daha önemli ne var şu hayatta, nefes almazsan yaşayamazsın diye..
Nefesini kontrol ederek kendini de kontrol edebilir insan.
Mesela duyguların yukarda, kızgınsın, öfkelisin ya da kederlisin..gözyaşların akmak üzere… derin derin birkaç nefes alarak tüm bu duygularını istediğin şekilde yönetebilirsin. 
Aklın karışık, çözüme nasıl ulaşacağını bilemiyorsun.. kendine birkaç saniye ver ve nefes al. Bak gör neler neler aydınlanacak zihninde. 
İçin sıkıldı, kendini kötü hissettin, çık dışarı şöyle birkaç taze nefes al uzun uzun..bilerek, fark ederek..yükün hafifleyecek, kasların gevşeyecek.
Yoga, meditasyon gibi yöntemler de de çoğunlukla düzgün nefes alıp verme tekniklerine dayanıyor. Hareketlerle nefesin ahenkli olması, kaslarındaki rahatlama ile nefes alışverişlerinin tutarlı olması gerekiyor. 
İletişim için de önemli etkin nefes almak. Nefesiniz kelimelerinize yetmiyorsa, nefes nefese kalıyorsanız anlattıklarınızdan çok neden bu kadar heyecanlı olduğunuzu düşünecektir karşı taraf.
Karşınızdaki ile uyumu yakalamak istiyorsanız önce onun nefes ritmini yakalamalısınız. Hızlı soluyan birisi varsa siz de onunla o şekilde soluyun.. Sakin nefes alıyorsa siz de ona uyun, bu uyumu yakaladığınızda iletişim kanallarının nasıl da açıldığına şaşıracaksınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder