Ben kim miyim?

Bu bloğun sahibesi Nisan'ı, Elisa'yı, güneşli günleri, yemek masasi sohbetlerini, baharatçı kokularını, gökkuşağını, peynirin her çeşidini, damla sakızlı Türk kahvesini, psikolojiyi, taze ekmeğin ucundan koparmayı, semt pazarlarında gezmeyi, hayal kurmayı, dost sohbetlerini, radyo dinlemeyi, morali bozuk olanların neşelerini yerine getirmeyi, hayattan, sevgiden, olumludan, insan davranışından konuşmayı, anlatmayı ve öğrenmeyi seviyor!
Anne, eş, psikolog, çalışan, arkadaş, koç vs. vs..

25 Aralık 2011 Pazar

Koçluk sürecine giriş


4 günlük yoğun bir 'Koçluğa Giriş – Motivasyon Yaratma' eğitiminin ardından yorgun ama bir o kadar da aydınlanmış şekilde dönüyorum. Koçluk kavramını o kadar çok duyuyorum ki etrafta. Televizyonda çıkan envai çeşit koç görünümlü kişiden dolayı koçluk kavramının içinin yavaş yavaş boşaltıldığını düşünürken bu eğitim ile koçluğun zihnimdeki yeri çok daha netleşti, inancım arttı. 
Öncelikle Koçluğun ne olmadığını netleştirebildim. Koçluk terapi değil, danışmanlık değil, ya da karşılıklı sohbet ettiğin bir arkadaşlık ortamı, dert ortaklığı değil. Koç size ne yapmanız gerektiğini söylemiyor, ya da tavsiye vermiyor. Sizi eleştirmiyor, yargılamıyor, geribildirim vermiyor. Size neyi nasıl yapacağınızı söylemiyor. Geçmişinizle, çocukluğunuzda neler yaşadığınızla ilgilenmiyor.
Peki koç ne yapıyor?
Koçluk bir yol arkadaşlığı. Size doğru sorular sorarak, halletmek istediğiniz, üzerinde düşünmek istediğiniz konularınıza odaklanmanızı sağlıyor. Bugünden geleceğe bakıyor. Kendinize bakmanızı, derin düşünmenizi, alternatif bakış açıları kazanmanızı sağlıyor.
Koçluk bir deneyim..bir yolculuk.. kendinize hiç bakmadığınız kadar yakından bakmanızı, fark etmenizi sağlayan bir süreç.. Sanki içinizde bir kazı alanı var da oraya odaklanıyorsunuz.. kazdıkça kazıyorsunuz.. sağdan, alttan üstten bakıyorsunuz ve içinizdeki hazineleri keşfediyorsunuz. Sonra meseleniz ile ilgili atmanız gereken adımları netleştiriyorsunuz. Değiştirmek istediğiniz şeyi değiştirmek, netleştirmek istediğiniz şeyi netleştirmek ya da bir konuda karar vermek gibi pek çok farklı konuda koçluk görüşmesi yapılabiliyor.
Bu yolculuk benim için yeni.. ve oldukça hevesliyim. Sanki bir farkındalık trenine bindim, yavaş yavaş ilerliyorum. Odaklanmak ne güzel, kendi içindeki yolculuğu bir yol arkadaşı ile yapmak ne keyifli..
Umarım bu yolculukta hem yol arkadaşı hem de yolda yürüyen olmaya devam ederim..
Koçluk konusunda çok deneyimli birisi neden koçluk yapmayı seçtiğini anlatırken şöyle bir şey söylemişti.. “çünkü kendimi geliştirmek için bulduğum en iyi yol buydu”.. Galiba haklı, başkalarının hikayelerini dinlemek, onlara yol arkadaşlığı yapmak, değişimlerine destek olduğunu hissetmek kadar geliştirici ve doyurucu ne olabilir ki?
Bu arada kendi aksiyonlarımdan biri hemen ücretsiz koçluk vermeye başlamak olacak. 
Dost, akraba, arkadaş ve okuyanlara duyurulur….

1 yorum: