Ben kim miyim?

Bu bloğun sahibesi Nisan'ı, Elisa'yı, güneşli günleri, yemek masasi sohbetlerini, baharatçı kokularını, gökkuşağını, peynirin her çeşidini, damla sakızlı Türk kahvesini, psikolojiyi, taze ekmeğin ucundan koparmayı, semt pazarlarında gezmeyi, hayal kurmayı, dost sohbetlerini, radyo dinlemeyi, morali bozuk olanların neşelerini yerine getirmeyi, hayattan, sevgiden, olumludan, insan davranışından konuşmayı, anlatmayı ve öğrenmeyi seviyor!
Anne, eş, psikolog, çalışan, arkadaş, koç vs. vs..

27 Eylül 2011 Salı

Cep telefonum ve göstermelik statüm

Masaların üzerine bakın… Kafelerde, kahvehanelerde, restoranlarda, evlerde, terminallerde, iş yerlerinde… Hızlı hızlı gelen adamlar, merhaba bile demeden önce ceplerindeki telefonlarını, sonra da varsa arabanın anahtarlarını koyarlar masalara.. Kafenin, restoranın şıklığı arttıkça masanın üzerine konulan araba anahtarı daha pahalı daha çok olur..Ama ne ilginçdir ki cep telefonlarının markası her yerde, her ortamda hemen hemen aynı…
Asgari ücretle geçinen, hatta işsiz bir adamın elinde bile 3 G li, mobil interneti olan lüks telefonlardan olabilir, en pahalı arabaların sahibi olan adamların cep telefonların aynısından. İşte böylece fakirle zengin arasındaki farklar kalkar, hepimiz süper pahalı cep telefonlarımızla mutlu mesut yaşarız.
Ortamın farklılaşması masaların, sehpaların üzerinde duran cep telefonlarının markalarını farklılaştırmaz Türkiye’de. Peki ama neden?
Bizler teknolojiye düşkün insanlarız, her birimiz sürekli internetten bir şeyler araştırır, gündemi takip ederiz!! Külliyen yalan.. Çoğumuz o telefonların açma kapama ve fotoğraf tuşu dışında bir fonksiyonunu kullanmıyoruz.
Tüm Gsm şirketleri birbirleri ile yarış halinde tüm mobil telefonlarda acayip indirimler yapıyor, almayalım mı yani.. diyorsanız yanılıyorsunuz. Fiyatlara bakarsanız, geçmiş dönemlere göre ya da kampanya dışı fiyatlarla karşılaştırırsanız o kadar da indirim olmadığını görürsünüz..
Peki gerçek neden ne? Nasıl oluyor da en fakirinden, en zenginine, ev hanımından, iş adamına kadar tüm toplum aynı tip, aynı fonksiyon cep telefonlarını kullanıyor?
Çünkü cep telefonu en kolay satın alınabilen ve herkes tarafından görülebilen en net statü sembolü.
Son 15- 20 yıldır alışveriş merkezleri toplumun farklı kesimlerinden, farklı gelir gruplarından kişilerin sosyalleştiği ortamlar oldu. Statümüz ve gelirimiz ne olursa olsun zamanımızın bir kısmını bu yerlerde geçirir olduk. Yalıda ya da gecekonduda yaşasak da benzer giyinir, benzer şeyleri yer, benzer yerlerde gezer ve benzer vitrinlere bakar olduk.
Özellikle bu benzeşmeyi yeni nesilde çok daha fazla gözlemleyebilirsiniz. Alışveriş merkezinde tezgâhtarlık yapan genç kız ile özel şoförü ile buraya gelen genç kız arasında gözle görülebilir, fark edilebilir farklar yok artık. Fark üzerine giydiklerinin markasının orijinal olup olmaması (ki her şeyin çakması çok ucuza kolaylıkla bulunabiliyor artık), masanın üzerindeki araba anahtarı ve acayip teknolojik, son model mobil cep telefonu…
Son model bir arabayı elde etmek imkânsız olabilir ama 2 yıl boyunca henüz kazanmış bile olmadığın maaşının yarısını vermeyi taahhüt edersen, son moda bir cep telefonu alıp artık sen de statülü insanlar kategorisine girebilirsin.
O maaşı kazanmak için günde 12 saat ayakta çalışsan da, gün yüzü görmesen de artık son model, süper teknolojik bir cep telefonun var.. Sen de sosyeteye hoş geldin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder